Sintformatie Familie van Sinterklaas

 

In Noorwegen, Zweden, Finland, Duitsland, Engeland en Amerika vieren ze geen Sinterklaas, maar daar komt de kerstman. De mensen zeggen dat de Kerstman de broer van Sinterklaas is.

Het feest van de kerstman lijkt op die van Sinterklaas.

De kerstman rijdt niet op een paard over de daken, maar vliegt door de lucht met zijn arrenslee waar rendieren voor zijn. De kerstkabouters stoppen dan de cadeautjes en het lekkers in de sokken van de kinderen. De kinderen krijgen de cadeautjes op kerstavond 24 december.

In Nederland is er één dorp waar geen Sinterklaas gevierd wordt op 5 december. In Grouw in Friesland komt de broer van Sinterklaas op bezoek. Hij heet Sint-Pieter. Sint-Pieter is geboren op 22 februari en op de avond van 21 februari is het pakjesavond.

Sint-Pieter heeft een witte mantel en rijdt op een zwart paard. Een paar dagen voor 22 februari komt Sint-Pieter in Gouw aan. Meestal komt hij net als Sinterklaas aan met de boot, maar als het water bevroren is komt hij met een koets of met een arrenslee over het ijs.

Sint-Pieter heeft altijd twee knechten bij zich. Ze heten Swarte Pyrt en Hansje Pik. Ze zijn allebei zwart en hebben altijd een zak pepernoten bij zich.