Archiefverhaal 5 december voor ieder kind

Hoe de 5 december optredens zijn begonnen.

In 1996 werden twee zwarte pieten, te weten Glenn Maria Musica en Pedro Pieter Rasta uitgenodigd om tijdens het feest van Sinterklaas te komen spelen op hun trompet op basisschool De Trampoline in Leidschendam en daarna ook voor een paar lieve oudere mensen op de dagbehandeling van verpleegtehuis Mariahoeve in Den Haag. Natuurlijk wilden deze twee zwarte pieten dit doen en dat deden ze de jaren daarop ook.

Glenn Maria Musica en Pedro Pieter zijn samen getrouwd en hebben kleine zwarte pietjes gekregen en deze pietjes gingen uiteraard ook meedoen voor de basisschool en het verpleegtehuis. Toen het bekend werd dat er in Leidschendam Zwarte pieten voor de basisschool speelden, wilden al snel andere scholen in de regio dit ook. Hierdoor moesten Glenn en Pedro Pieter gaan kiezen bij wie ze gingen optreden.

De optredens voor het verpleegtehuis Mariahoeve begon al in 1990 en is een echte traditie geworden en daar zullen ze dus niet snel van afwijken, maar bij de scholen ligt dat even anders.

In 2007 wilde Snoepjes-piet, van De Vrolijke Pepernoten, ook wel mee komen spelen en het werd nog leuker toen in 2008 er nog meer zwarte pieten Glenn Maria Musica en  Pedro Pieter wilde helpen om muziek te maken op de scholen en in het verpleegtehuis. Zo toerden zij op 5 december 2008 langs de Leidschendamse basisschool De Trampoline, de Zoetermeerse basisschool Prins Willem Alexander, verpleeghuis Mariahoeve.

In 2008 wilde ook het Juliana Kinderziekenhuis in Den Haag graag dat er op 5 december muziekpieten langs zouden komen, voor de kinderen (patientjes). Helaas lieten die muziekpieten het afweten en werden Glenn Maria Musica en Pedro Pieter Rasta gebeld door iemand van het JKZ met een hele belangrijke vraag. "Kunnen jullie....." Natuurlijk waren Glenn Maria Musica en Pedro Pieter Rasta bereid om dat te doen. Zonder er echt over na te hoeven denken zeiden zij; "Ja" en met hen ook de andere Zwarte Pietjes. En diezelfde dag gingen ze ook op verzoek bij een kinderopvangcentrum aan de Theresiastraat in Den Haag en bezochten zij spontaan ook nog een basisschool hier vlakbij.

In 2009 waren er zelfs nog meer muziekpieten die op 5 december mee wilden doen, bijna alle pieten van De Vrolijke Pepernoten zelfs. Wat een aantal jaren geleden niet mogelijk was omdat alle muziekpieten op 5 december allerlei andere dingen moesten doen, is sinds 2009 wél mogelijk: De Vrolijke Pepernoten laten ook op 5 december graag overal hun vrolijke klanken horen. Vanaf ’s ochtends half negen tot het eind van de dag zijn zij nu met zijn allen in touw.

Wat dus ooit begon als een optreden van de twee pieten Glenn Maria Musica en Pedro Pieter Rasta, is nu een volle dag van De Vrolijke Pepernoten geworden, van ’s ochtends vroeg, als het er nog maar net daglicht is, tot ’s avonds als de zon allang weer onder gegaan is.